padi advanced open water cursus

De advanced open water cursus, oftewel "je advanced", is de eerste vervolg stap na je open water cursus. Het doel van deze cursus is om je meer ervaring te laten opdoen en je kennis te laten maken met verschillende aspecten van de duiksport.

Ondanks dat de naam "advanced" doet vermoeden dat je een ervaren duiker moet zijn voordat je aan deze cursus mag deelnemen, is niets minder waar. In principe kun je direct na je open water cursus deel nemen.

Na het met succes afronden van je advanced cursus ben je gecertificeerd om te duiken tot een maximum diepte tot 30 meter en mag je deelnemen aan meer duiken en specialty cursussen.

toelatingseisen

Om deel te mogen nemen aan deze cursus zijn een paar toelatingseisen van toepassing:

 • padi open water (Of vergelijkbaar)
 • voldoen aan de leeftijdseisen voor de adventure duiken
 • medisch geschikt om te duiken of een vrijwaring van een keuringsarts

kosten

Deelname aan deze opleiding kost €275,-. Doet je buddy mee dan is er een korting van toepassing.

De prijs is inclusief:

 • padi lesboek
 • instructeurskosten
 • certificeringskosten

Niet in begrepen is:

 • uitrusting*
 • vervoer
 • entree tot de duikplaats

*Fles en lood zijn kosteloos te lenen. Overige uitrusting kan gehuurd worden.

opzet van de cursus

De advanced cursus bestaat uit 5 adventure duiken. Een adventure duik is feitelijk een duik met een thema die bestaat uit theorie en een praktijk gedeelte. De adventure duik kan ook mee tellen als de eerste duik van de bijbehorende specialty. Interessant als je overweegt de hele specialty uiteindelijk te doen.

Samen bepalen we welke adventure duiken het beste bij jouw wensen passen. De navigatie en de diepe duik zijn verplicht. Dan blijven er gelukkig nog 3 adventure duiken over om vrij te kiezen.

Hier onder een korte omschrijving van de verschillende adventure duiken.

verplichte thema's

 • navigatieduik

  Tijdens de verplichte navigatie duik wordt er dieper in gegaan op navigeren onderwater. Hierbij ligt de nadruk op het effectief gebruik van een kompas. Dit is zeker in de Nederlandse wateren met soms wat minder zicht geen overbodige vaardigheid.

 • diepe duik

  Tijdens de verplichte diepe duik leer je veilig dieper te duiken. Je leert over stikstofnarcose en hoe diepte je duik beĆÆnvloedt. Je gaat uiteraard ook zelf naar een diepte tussen de 20 en 30 meter.

keuze thema's

 • drijfvermogen en trimmen

  Tijdens je trimduik (peak performance buoyancy) ga je leren hoe je effectiever kunt duiken. Door meer controle te krijgen over je trim en drijfvermogen kun je leren minder lucht te verbruiken en minder stofwolken te maken.

 • droogpak*

  De droogpak adventure duik stelt je in staat eens te proeven aan het duiken zonder nat te worden. Je leert over de voor en nadelen van droogpakken en je gaat er uiteraard zelf ook mee duiken.

 • verrijkte lucht (Nitrox, EANx)

  Verrijkte lucht, ook wel Nitrox genoemd, bevat een hoger zuurstof percentage. Hierdoor kun je je bodemtijd verlengen of conservatiever duiken. Je leert dat er extra risico's aan nitrox vastzitten en hoe je hiermee om gaat.

 • zoeken en bergen

  De zoek en bergen duik geeft je een eerste indruk over hoe je onderwater zoekpatronen gebruikt om verloren objecten te vinden. Vervolgens gebruik je een liftzak om het gevonden object te bergen.

 • wrakduik

  Voor vele behoren wrakken tot de meest indrukwekkendste duikplaatsen. Je leert meer over de risico's van wrak duiken en hoe je toch veilig rondom een wrak kunt duiken.

 • nachtduik

  Duiken in het donker is een bijzondere ervaring. Een duikstek die je al honderd keer overdag gezien hebt ziet er opeens heel anders uit in het donker. Je komt leven tegen dat zich overdag schuil houdt. Je leert hoe veilig te duiken als het donker is en hoe te communiceren als het donker is.

 • sidemount duik*

  Dacht jij dat een tank op je rug hoort? Tijdens de sidemount adventure duik leer je dat dit helemaal niet hoeft en ga je duiken met twee tanks aan je zij.

 • self-reliant

  Tijdens deze ga je duik 1 doen van de self-reliant duiker specialty. Je gaat kennismaken met configuraties en overwegingen die te maken hebben met self-reliant te duiken.

 • digitaal onderwater foto's en video's maken*

  Tijdens deze adventure duik ga je ontdekken hoe veel fun onderwater fotografie en videografie kan zijn.

 • stromingsduik

  Op sommige duikplaatsen kan een flinke stroming staan die aardig vervelend kan zijn. Tijdens de stromingsduik leer je hoe stroming ook een voordeel kan zijn en hoe je veilig kunt duiken als er stroming staat.

 • vis identificatie

  Vraag jij je altijd af naar welke vis je eigenlijk zit te kijken? Dan is de vis identificatie duik zeker iets voor jou. Je leert meer over de verschillende soorten vissen en hoe deze te identificeren.

 • bootduik*

  Tijdens de boot duik ga je duiken vanaf een boot. Je leert meer over de procedures tijdens een boot duik en hoe je dit veilig kunt doen

 • * aan deze adventure duiken zijn extra kosten verbonden

  locaties

  De meeste duikplaatsen in Nederland zijn gelukkig geschikt de meeste adventure duiken. Voor sommige adventure duiken stellen echter specifieke eisen aan de duiklocatie. Heb je specifieke wensen of voorkeuren dan kan hier vaak rekening mee gehouden worden.

  De (on)mogelijkheden met betrekking tot duiklocaties komen uitgebreid aan bod tijdens een orientatiegesprek.

vraag nu een vrijblijvend gesprek aan!

Om jou zo goed mogelijk van dienst te zijn begint iedere cursus met een vrijblijvend online oriƫntatiegesprek via Zoom. In dit gesprek kun jij je vragen stellen en kan ik een extra toelichting geven.

Na afloop van het gesprek heb jij een duidelijk beeld van de cursusopzet, de mogelijkheden en de prijs van de cursus. Uiteraard is het gesprek geheel vrijblijvend.

Boekingsformulier

Gebruik onderstaand formulier om jouw vrijblijvend orientatiegesprek aan te vragen. Na ontvangst van onderstaand formulier wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.

Geef het email waar we contact met je kunnen opnemen. Selecteer 1 of meerder onderwerpen waar je interesse in hebt. Gebruik de ctrl toetst om meerder opties te selecteren Geef een indicatie wanneer je beschikbaar bent voor het orientatiegesprek. Als je al specifieke vragen en/of opmerkingen hebt geef deze dan alvast aan.