Over Aquatic Explorers

Aquatic Explorers is een jong bedrijf gestart door Jan Knols met een duikelijke missie.

Passie voor duiken bereikbaar maken voor iedereen.

We zijn gespecialiseerd in gepersonaliseerde duikopleidingen en privé cursussen. Kwaliteit en kleine klassen zijn voor ons de standaard.

De missie

Na jaren actief geweest te zijn geweest binnen de duikwereld als recreatief duiker en als instructeur begon ik mij te storen aan verschillende zaken.

Wat viel mij op

Er zijn veel duikers die hun skills niet op orde hebben. Dit is vaak een combinatie van te weinig duiken en een duikcursus met te weinig diepgang. Ik noem dit wel eens gekscherend "tick-the-box" opleidingen. Hierbij werken cursisten een lijstje met vaardigheden af waarbij ze alleen het trucje even hoeven te herhalen.

Het probleem hiermee is dat duiken veel meer is dan een paar simpele trucjes. Je zult ook een gevoel voor trim en een bewustzijn voor je situatie moeten ontwikkelen. Ik vergelijk het vaak met auto rijden. Het is heel leuk om op een parkeerplaats te leren hoe de auto werkt en te oefenen deze te besturen (de vaardigheden). Om vervolgens deel te nemen aan het verkeer is natuurlijk een hele andere dimensie.

Duiken is vergelijkbaar hiermee omdat het niet alleen belangrijk is om te weten hoe je een duiksetje moet opbouwen en een masker moet klaren, maar ook een gevoel moet ontwikkelen zodat je tijdens de duik kunt inschatten hoe lang je luchtvoorraad nog mee gaat.

De duik industrie

Binnen de duikwereld is er een trend om te stunten met prijzen en dit heeft wat mij betreft een race-naar-de-bodem in gezet. Cursussen worden gegeven aan grote klassen, training duikjes worden bewust kort gehouden om maar efficiënt met de tijd om te gaan. Onder aan de streep lijdt kwaliteit gruwelijk en zijn er steeds meer gecertificeerde duikers die wel zelfstandig mogen duiken, maar bij wie dat beter afgeraden kan worden.

Bij Aquatic Explorers gaan we hier niet in mee. Als jij je cursus afrond bij ons dan heb je niet alleen alle vaardigheden gedaan, maar heb je ook voldoende ervaring om zelfstandig te gaan duiken op voor jou bekende duikplaatsen. Dat is een garantie die wij durven te geven.

Kleine klassen en meer tijd voor de individuele cursist dat is hoe wij van jou een goede duiker maken. Heb jij iets meer tijd nodig of een extra duikje om toch comfortabel te zijn onderwater dan is daar alle ruimte voor.

Dit betekent helaas dat wij niet mee kunnen stunten met de prijzen. Dus geen stunt prijzen, maar wel een eerlijke prijs voor zowel de cursist als ons.

Passie voor duiken, dat is waar het allemaal om draait. Die passie willen wij graag delen met anderen. Het is dan ook die passie voor ons werk die ervoor zorgt dat jij niet alleen een goede opleiding krijgt, maar ook eentje die ongelofelijk veel plezier oplevert. Nu en in de toekomst.

Waar

Aquatic Explorers bezit geen eigen gebouw en geeft dus ook geen adres waar je even langs kunt komen. Wij werken vanuit gemeente Valkenburg aan de Geul en theorie bijeenkomsten houden wij of in de duikwinkel in Voerendaal of bij u thuis als dat beter uitkomt. Voor de zwembadduiken zijn we aangewezen op de omringende zwembaden (Polfermolen, Geusseltbad en Mosaqua).

Voor vervolg duikcursussen waar geen zwembadduik voor nodig is zijn we wat flexibeler en kunnen we cursussen aanbieden in heel Nederland en Belgie.

Wie is Jan Knols

Zelf ben ik sinds 2012 al actief binnen de duikwereld. Eerst als zeer gepassioneerd duiker en sinds 2016 als instructeur. Na mijn Aerospace Engineering studie in Delft ben ik gaan reizen en in Australië heb ik besloten om de stap te nemen naar de pro-status. In 2015 heb ik mijn PADI Divemaster afgerond in Sydney om na een jaar de stap naar Instructeur te maken.

Vervolgens ben ik als instructeur werkzaam geweest op een duikcharter in Port Douglas. Iedere dag duiken op het Great Barrier Reef is natuurlijk de ultieme straf voor iedere duiker.

Na een mooie tijd op het Great Barrier Reef besloot ik om het wat dichter bij huis te gaan zoeken en ben ik op Malta terecht gekomen. Daar heb ik de mooie koraalriffen verruilt voor minstens zo indrukwekkende wrakken.

Privé duik ik ook nog graag en is het voor mij de ideale manier om even de stress van de dag te vergeten. Duiken is voor mij, net als voor vele andere, ware therapie. Ik neem graag de tijd om mooie onderwater filmpjes te maken. Daarnaast doe ik ook aan technisch duiken, wat inhoudt dat ik decompressie duiken mag maken naar een diepte van 50 meter. Om dat in perspectief te zetten, na je duikcursus mag je naar 18 meter. Doe je vervolgens je advanced dan mag je naar de 30 meter, maar je moet dan wel binnen de geen-decompressie limieten blijven.

Ik heb mezelf opgewerkt naar het niveau van Master Scuba Diver instructeur en ben ook gekwalificeerd om opleidingen in technisch duiken te geven. Al die ervaring en passie neem ik uiteraard mee naar elke duikcursus die ik geef.

Volgens onze cursisten

Caroline, Maltese

Leer duiken PADI Open Water duik opleiding

I always had an interest in discovering the underwater world, but my fear of diving always prevented me from actually experiencing it. I was lucky in coming across Jan Knols, who is not only an extremely knowledgeable and experienced diver, but a very patient and attentive instructor.

His eagerness to instil a passion in the hobby is infectious - so much so, that from an initial trial dive I swiftly moved on to obtain my Open Water diving qualification. I now have my Advanced Open Water course lined up with Jan as my instructor of choice. I highly recommend Jan to kick off or continue your diving journey to a high (or rather, a low).

Kohare, French

Leer duiken PADI Open Water duik opleiding

My diving experience with Jan has been very enjoyable! Jan is a great instructor. He is very attentive and meticulous so he knows exactly how to make you improve quickly. Jan is also patient, he will take time to make sure you understand and feel comfortable.

But above all, Jan is very passionate so he knows how to make you having fun! I would have never thought when I did my first dive with him in Australia that I will get my PADI open water diving in Malta, less than a year after.

Thanks Jan for initiating me to diving and making it such a good adventure!