Waarom kiezen voor PADI

Waarom zou je kiezen voor een PADI? Voor deze vraag beantwoord kan worden is het goed eerst wat achtergrond informatie te geven over de duik-industrie in het algemeen.

Op de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat er in Nederland (en dat geldt voor de meeste landen) geen wettelijke verplichting is om een duikbrevet te hebben. Puur wettelijk gezien kan iedereen een setje aantrekken en gaan duiken. Uiteraard wordt dit ten zeerste afgeraden voor voor de hand liggende redenen.

De duik industrie heeft echter zichzelf in sterke mate gereguleerd. Zo zal het moeilijk zijn een duikwinkel te vinden die je uitrusting zal verhuren zonder dat je kunt aantonen dat je kunt duiken. Zo probeert de duik industrie de negatieve commotie rondom ongevallen zo veel mogelijk te voorkomen

Hoe werkt het in de praktijk

Jij wilt leren duiken? Maar hoe doe je dat?

Op de eerste plaats moet je dan natuurlijk een duikbrevet gaan halen. Dat kun je bij verschillende duikscholen en instructeurs doen. Die duikscholen en instructeurs zijn aangesloten bij een duik organisatie, bijvoorbeeld PADI. Die duik organisatie stelt de lesmethodieken op en leidt de instructeurs op.

Als jij je cursus met succes hebt afgerond dan heb je jouw duikbrevet verdiend. Via de instructeur of duikschool krijg je nu een pasje van de duik organisatie waarmee je overal in de wereld kunt aantonen dat je met succes hebt leren duiken.

Het maakt in principe niet zoveel uit bij welke duik organisatie je hebt leren duiken. De meeste organisaties hanteren dezelfde iso-normeringen (later meer hierover) en zijn dus vergelijkbaar. Je bent dus niet beperkt tot het duiken met aanbieders die bij dezelfde organisatie zijn aangesloten. Prima toch?

Kleine waarschuwing is hier wel op zijn plaats. Als jij naar het buitenland gaat en je gaat met je pasje zwaaien dan helpt het vaak dat de aanbieder ook daadwerkelijk gehoord heeft van de duik organisatie. Heb je gekozen voor een kleine onbekende organisatie omdat de cursuskosten zoveel lager waren, dan bestaat de kans dat de aanbieder je niet meeneemt omdat het voor hem niet bewezen is dat je daadwerkelijk kunt duiken. Het loont dus om te kiezen voor een internationaal erkende duik organisatie.

Over het algemeen zul je niet vaak tegen dit probleem aanlopen. Er is echter wetgeving in sommige landen die vastlegt welke certificaten geaccepteerd worden en welke niet. Laat je hier dus niet mee verrassen.

ISO normering en de fabels erom heen

Er zijn vele aanbieders van duikcursussen en opleidingen die allemaal niet iets andere gestructureerd zijn. Om ervoor te zorgen dat al deze certificaten te vergelijken zijn heeft men minimale eisen opgesteld welke vast gelegd zijn in ISO normeringen.

De belangrijkste ISO normering is de ISO-24801-xreeks. Deze legt vast aan welke minimale eisen een Open Water duiker en een Divemaster moeten voldoen als ze willen voldoen aan deze normering. Deze normen zijn overigens niet bindend of verplicht.

Nu voldoen bijna alle duik organisaties aan deze normen en dat is goed nieuws. Dat betekend namelijk dat de organisaties onderling elkaars certificaten accepteren. Zo kun je na je SSI open water ook gewoon je PADI advanced opleiding doen. Lekker makkelijk.

Echter is er tegenwoordig een beetje een wildgroei aan duik opleiding aanbieders en ondanks dat deze vaak (zeggen te) voldoen de ISO normeringen is het toch aan te raden deze aanbieders kritisch te benaderen. Het voldoen aan een ISO normering is eigenlijk alleen een papieren monster. Als het trainingsprogramma op papier voldoet dan mag je de SIO-normering dragen. Het geeft minimale eisen voor de inhoud van een cursus maar het geeft geen enkele garantie dat er ook veilig gewerkt wordt of dat instructeurs zich ook daadwerkelijk aan de standaarden houden. Veel van deze aanbieders roepen vaak dat het met de kwaliteit wel snor zit omdat ze voldoen aan de ISO-normen. Besef echter dat een ISO-normering gemakkelijk te krijgen is en alleen gebaseerd op papier werk en er dus ook geen controle plaats vindt vanuit de ISO organisatie.

Dat is precies de reden waarom het verstandig is om te kiezen voor een grote, wereldwijd gerespecteerde opleider. Zoals bijvoorbeeld PADI, SSI, SDI en CMAS. Deze organisaties hebben een bewezen staat van dienst en hebben uitgebreide protocollen om deze kwaliteit te blijven garanderen.

Waarom kiezen voor PADI

Nu eindelijk een antwoord op de grote vraag, waarom kiezen voor PADI. Hier zijn meerdere argumenten voor welke hier onder behandeld zullen worden.

Eerst de harde cijfers

Op de eerste plaats is PADI de grootste aanbieder van duik opleidingen. Niet alleen de grootste overigens, maar ook een van de oudste en meest vooruitstrevende.

PADI staat al meer dan 50 jaar voor kwalitatief goede en vernieuwende duikopleidingen. In deze tijd heeft PADI meer dan 24 miljoen duikers gecertificeerd. Op dit moment komen daar per jaar 900.000 certificering bij. Dat maakt PADI wereldwijd de grootste aanbieder van duik opleidingen.

Voor al die opleidingen is PADI actief in 190 verschillende landen en kun je kiezen uit 130.000 instructeurs of 6300 aangesloten duik centrums. Je kunt dus ook echt overal terecht met je PADI duikbrevet. Het is niet alleen geldig, maar het wordt ook gewoon meteen herkend als zijnde een duikbrevet. Het is niet voor niets dat de meeste mensen spreken van "mijn PADI halen" in plaats van "mijn duikbrevet halen".

Het moto van PADI is dan ook terecht "PADI, the way the world learns to dive".

Beste lesmaterialen en methodieken

Er is natuurlijk een goede reden waarom PADI opleidingen zo populair zijn. De lesmaterialen die gebruikt worden tijdens de opleidingen horen bij de beste van de wereld en maken gebruik van de nieuwst ontwikkelingen in lesmethodieken. Ze zijn beschikbaar in vele verschillende talen, inhoudelijk goed en ook nog eens mooi vormgegeven. Dit allemaal kwaliteit van de opleidingen te waarborgen en om je leer plezier te vergoten.

PADI is een voorloper als het gaat om nieuwe technologie├źn en heeft goed uitgewerkte studie materialen. PADI heeft een breed scala van online studie mogelijkheden en was een van de eersten die dit aanboden. De PADI digitale lesmaterialen zijn beschikbaar in de meeste talen en geschikt voor de meeste apparaten, van mobiele telefoons en tablets tot laptops en desktops.

PADI opleidingen zijn zo gewaardeerd dat je er in veel landen ook studiepunten kunt krijgen met PADI opleidingen voor verschillende universitaire en beroepsopleidingen.

Daarbij biedt PADI een heel uitgebreid cursus aanbod aan. Van beginnerscursussen tot aan professionele opleidingen. Daarnaast is er ook nog een groot aanbod van verschillende specialty opleidingen en de mogelijkheid verder te gaan binnen het technische duiken. Kortom voldoende keuze.

Kwaliteitswaarborging

PADI is natuurlijk niet voor niets zo groot geworden. Het kunnen handhaven van een goede kwaliteit gaat natuurlijk verder dan alleen maar goede studiematerialen hebben. PADI ziet er namelijk ook al jaren op toe dat al die 130.000 duik professionals en ruim 6300 duik operators zich aan de standaarden houden.

Om hier op toe te zien hebben ze bij PADI een goed kwaliteitswaarborgingssysteem. Na het afronden van een cursus krijgt de cursist een vragenlijst toegestuurd van het PADI hoofdbureau met daarin vragen omtrent de afgeronde cursus. Aan de hand van de antwoorden kunnen ze vervolgens zien of dat de Padi pro voldaan heeft aan de kwaliteitsnormen. Worden deze normen overtreden dan gaat PADI deze overtreding onderzoeken.

Mocht je als cursist het gevoel hebben dat een duikschool of duik instructeur zich niet aan de afspraken houdt dan is er ook voor de cursist de mogelijkheid om direct met PADI in contact te treden. Zeker als het gaat om de veiligheid van de cursisten nemen ze bij PADI deze klachten zeer serieus.

Meer dan duiken alleen

PADI doet veel meer dan alleen duik opleidingen aanbieden. Ze hebben al snel ingezien dat ze ook op maatschappelijk vlak een positieve bijdrage kunnen leveren met zoveel leden.

Op het moment van schrijven werkt PADI met wat ze noemen de vier "pillars of change". Die staan representatief voor de kernwaarden van PADI. Deze zijn:

Zoals je ziet neemt PADI zijn maatschappelijke rol serieus en doet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze werken dan ook samen met verschillende organisaties die op lokaal niveau bijdragen aan een betere wereld. De grootste partner hierin is Project Aware welke zich inzet voor schone oceanen en waterwegen, alsook voor de bescherming van kwetsbare zeedieren.

Een ander onderwerp waar PADI zich (recent) voor inzet is om duiken toegankelijker te maken voor duikers met een handicapt. Duiken is een van de weinige sporten waar een handicapt minder duidelijke invloed heeft dan bij andere sporten.

Zoals je ziet zijn er vele redenen om te kiezen voor een PADI opleiding. Je kiest voor kwaliteit en het is ook nog eens een maatschappelijk verantwoorde keuze. Voor meer informatie bezoek de PADI website