De advanced open water cursus

De advanced duikcursus, oftewel "je advanced" is de eerste volgende stap na je open water cursus. Het doel van deze cursus is om je meer ervaring te laten opdoen en kennis te laten maken met verschillende aspecten van de duiksport.

Ondanks dat de naam "advanced" doet vermoeden dat je een ervaren duiker moet zijn voordat je aan deze cursus mag deelnemen, is niets minder waar. In principe kun je direct na je open water cursus deel nemen.

Echter is het ook belangrijk te beseffen dat na het afronden van deze cursus je niet direct een hele ervaren duiker bent. De advanced cursus is voornamelijk een volgende stap en geeft je de mogelijkheid meer en meer gevarieerde ervaring op te doen.

Na het met succes afronden van je advanced cursus ben je gecertificeerd om te duiken tot een maximum diepte tot 30 meter en mag je deelnemen aan meer duiken.

De adventure duiken

De advanced cursus bestaat uit het maken van 5 adventure duiken. Een adventure duik is feitelijk een duik met een thema die bestaat uit een theorie en een praktijk gedeelte. De duik kan ook mee tellen als de eerste duik van de bijbehorende specialty. Erg interessant als je overweegt de hele specialty uiteindelijk te doen.

In samenspraak met je instructeur mag je als cursist mee bepalen welke adventure duiken je wilt doen. De navigatie en de diepe duik zijn echter verplicht. Gelukkig blijven er nog 3 duiken over om uit te kiezen

Hier onder een korte omschrijving van de verschillende adventure duiken

Navigatieduik (verplicht)

Tijdens de verplichte navigatie duik wordt er dieper in gegaan op navigeren onderwater. Hierbij ligt de nadruk op het effectief gebruik van een kompas. Dit is zeker in de Nederlandse wateren met soms wat minder zicht geen overbodige vaardigheid.

Diepe duik (verplicht)

Tijdens de verplichte diepe duik leer je veilig dieper te duiken. Je leert over zaken als narcose en hoe diepte je duik beïnvloedt. Je gaat uiteraard ook zelf naar een diepte tussen de 20 en 30 meter.

Boot duik*

Tijdens de boot duik ga je duiken vanaf een boot. Je leert meer over de procedures tijdens een boot duik en hoe je dit veilig kunt doen

Droogpak duik*

De droogpak duik stelt je in staat eens te proeven aan het duiken zonder nat te worden. Je leert over de voor en nadelen van droogpakken en je gaat er uiteraard zelf ook mee duiken. Voor deze adventure duik is zowel een zwembad als een buitenwater sessie verplicht.

Nacht duik

Duiken als het donker is een bijzondere ervaring. Een duikstek die je al honderden keren overdag gezien hebt ziet er opeens heel anders uit. Je komt leven tegen dat zich overdag schuil houdt. Je leert hoe veilig te duiken als het donker is en hoe te communiceren als het donker is.

Sidemount duik*

Dacht jij dat een tank op je rug hoort? Tijdens de sidemount adventure dive leer je dat dit helemaal niet hoeft en ga je duiken met twee tanks aan je zij. Voor deze duik is zowel een zwembad sessie als een buitenwater duik nodig.

Stromingsduik

Op sommige duikplaatsen kan een flinke stroming staan die aardig vervelend kan zijn. Tijdens de stromingsduik leer je hoe stroming ook een voordeel kan zijn en hoe je veilig kunt duiken als er stroming staat.

Trim (PPB) duik

Tijdens je trim duik (Peak Performance Buoyancy) ga je leren hoe je effectiever kunt duiken. Door meer controle te krijgen over je trim en drijfvermogen kun je leren minder lucht te verbruiken en minder stofwolken te maken

Verrijkte lucht (Nitrox, EANx)

Verrijkte lucht, ook wel Nitrox genoemd, bevat een hoger zuurstof percentage. Hierdoor kun je je bodemtijd verlengen of conservatiever duiken. Je leert echter ook dat er wat extra risico's aan zitten.

Vis identificatie duik

Vraag jij je altijd af naar welke vis je eigenlijk zit te kijken? Dan is de vis identificatie duik zeker iets voor jou. Je leert meer over de verschillende soorten vissen en hoe deze te identificeren.

Zoeken en Bergen duik

De zoek en bergen duik geeft je een eerste indruk over hoe je onderwater zoekpatronen kunt gebruiken om verloren objecten te vinden. Om vervolgens een liftzak te gebruiken om deze te bergen.

Wrak duik

Duiken op en rondom wrakken is volgens velen misschien wel de meest indrukwekkendste duik die je kunt maken. Je leert wat de risico's zijn van wrak duiken en hoe je toch veilig rondom een wrak kunt duiken.

* aan deze adventure duiken zijn extra kosten verbonden

Vragen? Neem contact met ons op

Wil je graag de advanced cursus boeken? Of wil je nog wat extra informatie? Stuur ons gerust een emailtje en dan kunnen we samen kijken wat we voor jou kunnen betekenen.

Je kunt ons bereiken door te mailen naar info@aquaticexplorers.nl